Španielskym bankám hrozia ďalšie miliardové straty

24.05.2013 Celý región

Madrid/Londýn 24. mája (TASR) - Španielskym bankám hrozia ďalšie miliardové straty, informoval o tom Financial Times.

Najprv španielske banky bojovali so spľasnutím realitnej bubliny, teraz im problémy robí recesia. Podľa britského denníka Financial Times (FT), ktorý sa odvoláva na španielsku centrálnu banku, si finančné inštitúty musia odložiť rezervy na pokrytie prípadných budúcich strát vo výške až 10 miliárd eur. Dôvodom je zvýšené riziko krachu firiem, ktorých slabé zisky sa budú zrejme ďalej zmenšovať.

Centrálna banka prednedávnom sprísnila spôsob výpočtu rizík, aby zabránila budúcim bankovým krízam. Chce donútiť finančné inštitúty, aby mali dostatok rezerv na zabezpečenie rizík.

Zatiaľ nie je jasné, ako výrazne sa to dotkne španielskych finančných domov, citoval FT predstaviteľa španielskej centrálnej banky. Banky sú z dôvodu zlej situácie v ekonomike aj tak pod tlakom. Navyše počas uplynulých rokov si museli odložiť ďalšie peniaze na krytie prípadných odpisov v oblasti hypoték. V súčasnosti narastá počet firemných krachov a straty bánk z úverov pre firmy narastajú.

Podľa FT najviac to pocítia menšie banky, ktoré sa už teraz nachádzajú pod veľkým tlakom. Centrálna banka predpokladá, že bankový sektor tieto problémy zvládne.
 

Vyberte región